Thursday, December 15, 2016

Kem Maaf 2016

Cuti panjang 2016 kali ni tiada pakej percutian indah di mana-mana hotel atau pusat peranginan sebab jadual anak-anak sibuk. Alasan ni...padahal kalau xde aktiviti x gak cuti di hotel, lepak kampung jekla anak ibu.  Macam-macam plan like kem cuti sekolah, seminar, sunat and etc ibu register for the kids.

Awal cuti sekolah bermula dan program pertama adalah Kem Maaf 2016 Memimpin Anak Alami Fitrah from good to great anjuran Rebutia Corporation Sdn Bhd di Ulu Yam Selangor. Tempatnya saja dah menarik ada sungai dan rest house, sure lots of happening activities there. The most exciting activity the kids wanted so much is flying fox n memang ada.

Hujung tahun memang musim tengkujuh agak ngeri juga untuk outdoor activity but the insctructer said they already prepare alternate plan if cuaca tak mengizinkan.
Since the kids dah pernah join another kem cuti sekolah sebelum ini tapi di tempat yang lain dan team yang lain they keep comparing between each camp.
Overall kids enjoy and Arif daripada awalnya request nak sebilik dengan kakaknya sebelum join kem, lepas balik kem terus happy n boleh uruskan diri n mix around with new friends. Kekangan Arif ialah macam mana nak tahu baju apa nak pakai, seluar mana nak matchkan dengan baju n di mana nak letak baju kotor.

Since Arif dah inform kelemahan dia, so kita prepare awal-awal dan ajar macam mana nak hadapi masalah remeh ini. Lately kita satu keluarga banyak kali pergi dobi untuk keringkan baju yang telah dibasuh di rumah sebab musim tengkujuh. So kita beli beg plastik dobi utk each one of them.

Then kita dptkan back pack yang simple each of them utk kemas baju sendiri so that they know which to wear and how many to bring base on the tentative program yang dah diberi awal. Untuk Arif kita susun baju siang and malam in different compartment n kita selitkan each baju lipat sekali with its seluar. Selepas pakai sila masukkan dalam plastik dobi except pakaian malam if tak kotor bolehla dibawa tidur.


Dia orang belajar prepare breakfast and papa bob as instructor jadi juri
Dah macam chef junior.

Aktiviti lasak seperti jungle trekking, flying fox, berakit n few lagila. Sambil jungle treking sekitar trek yang agar mencabar siap meredah sungai dan solat zuhur di kawasan lapang dan terbuka. Natural sangat. Berkayak menggunakan tayar, berenang dalam lumpur macam spa, dan bermandi manda dalam sungai. Seronoknya

Malam akhir ada persembahan dari each group dan menghias roket tapi ramai dah ngantuk dan tertidur sebab keletihan. So cutela. Pelancaran roket hari last keesokan harinya. Sebenarnya banyakla aktiviti dia org sertai macam hafazan surah ringkas sambil beraktiviti, bacaan doa dhuha, solat jemaah, treasure hunt n etc.

1 week later Along and Angah join seminar Teknik Belajar Berkesan bersama Br Izu di UIA. Program selama setengah hari diakhiri taklimat ringkas untuk parent. Memang best cara penyampaian dan cerita sebalik kejayaan Br Izu ni. Dari smart student masuk sbp cultural shock main manjang sampai pelajaran jatuh n how dia discover teknik belajar yang betul dari pelajar lain yg score n dalam masa 4 bulan dia belajar untuk menjawab SPM and the result flying colours. Ada sesi lagi details with Br Izu on 18-19 Dec tapi we have arrange different session for the kids on 18. Takpala seminar teknik belajar half day ni pun dah ok harapan ibu along n angah boleh cuba ya. Perbaiki kelemahan yang ada.

Then after that Arif bersunat pula menggunakan teknik alisclamp. Till today is recovering process. The details akan diceritakan kemudian.

No comments: