Tuesday, December 25, 2012

Jalan-jalan cuti sekolah 2012

We all musafir dari Citta Mall- Subang Parade - Sunway Piramid.....
Sakan berjalan nie... sempat tgk movie wreck-it ralph


MBO
cheezy


Tiup dulu...
Panas tu.....



diet long...

Ngap......


Budak kurus mkn buah....

Mcm biasa ayah sbg supir dah sampai, kita kena balik.... ayah singgah office kita singgah tutti frutti


Blk rumah kita makan homemade tiramisu

Ummm.. sedapnya......merangkap bday ibu ..kesian buat sendiri... yg penting tok laki n anak2 sukaaaa......sedap dimakan waktu sejuk..so creammy and so cold.....


Kami berempat sahaja berjalan. Macam biasa ayah yg kuat berkerja hanya menjadi pak supir. Anak-anak lagi suka berjalan bersama ibunya yang kaki ronda. Kiranya ini adalah percutian akhir sebelum naik sekolah minggu depan.

Gediks girl

Dia ni dah lama idam nak pakai glasses. Ibu malas nak layan dia sbb bukan rabun pun. Tapi rupanya ada speak utk budak gediks yg xder power nie ya. Rembatla satu utk puaskan hati....

Dia nie kalau kita tgk drama semua watak gediks kita kasi kat dia sbb dia mmg over sikit.
Atuk aaa pernah cakap kat Muo dulu...Ya Allah jambang baik....mentelnya anak kau nie..masa tu ditujukan utk Kak Ngah sbb dia asyik la terkinja-kinja kacau atuk aaa.

Atuk Che' pun pernah ckp, takut2 Mia yg gewe dulu dari Along tgk cara dia nie.....
Gelenya la tu?.....


Sunday, December 23, 2012

Sarapan di warung

Walaupun Muar terkenal dengan mi bandung dan asam pedas, mi rebus jawa jugak x ketinggalan. Dalam perjalanan balik biasanya letih, jadi kami akan tapau makanan seperti, nasi ambang, lontong, nasi lemak, mi rebus atau bubur. Jimat sedikit tenaga nak masak.  Acara memasak akan bermula samada dipetang hari lepas hilang penat atau hari berikutnya.

Sarapan pulak kadang-kadang Along, Angah dan Adik akan bersiap sedia  ikut Che' Ajip dia orang 'ngeteh' di warung. Apalagi tumpang la sekaki mintak dia orang tapau roti canai atau nasi lemak. Tapi kalau rajin ibu tetap akan goreng mi atau mee hoon.  Dia orang nie terutama adik pantang dengar motor pak cik dia mesti nak ikut, tengokla Adik Arif siap pakai topi keledar.

Mari pergi warung

Sarapan mi rebus di warung ya.... kalau I masak takde nak letak limau bagai...

Monday, December 10, 2012

Seronoknya cuti...

We are still in Muar and enjoy every seconds that we have with our beloved family atuk aaa and atuk mak.
Me ambil peluang n masa yg berharga ini utk mandikan my father@ atuk aaa. Kesian ayah, kalau we all x blk, 2-3 hari baru dia mandi. Abangku @ Ajip sibuk dengan urusan sendiri. Akak @ Cik Uji x mahir n x berani nak bawak ayah guna wheel chair.

We go to Hospital Muar to pay the bills. 3 minggu ayah warded last Nov and the bill is around RM130. Subsidi around RM3,870, means harga sebenar bill around 4k. Okla syukur. Bateri kereta kong bila we all nak start enjin. Call Abg Ajip and after few minutes mekanik sampai. Dia org baik hati siap inform kedai mana murah utk dptkan bateri. Betapa bersyukur dikelilingi org2 yg pemurah.

Teringat mlm on the way back from Melaka, we all beli kerepek dari sorang pakcik yg menjaja dari meja ke meja makan. Mmg niat nak tolong pakcik and kebetulan anak2 pun suka keropok kacang hijau. Sungguh rasa terkesan bila bayar pakcik tu cium duit n berkata, "terima kasih semoga tuhan murahkan rezeki anak". Aminnnnn dalam hati nie berdoa. Mungin inila berkat doa pakcik.

Atuk aaa masih  x berapa kuat nak berjalan, tapi ada improvement nak duduk wheelchair dan mkn di dapur instead of atas katil dia. Ada sekali sempat pimpin dia sambil bertongkat tapi kekok sikit utk berjalan. Tetap bersyukur.

We all suka lepak kat Tanjung Muar bila ada masa lapang esp waktu mlm utk beli jajan n mkn mee siput. Mee siput nie adalah mee kuning yg dikeringkan. Tapi bukanlah exactly mee kuning. Kalau nak goreng kene betul2 minyak panas. Dimakan dengan sambal kicap or sambal tumis. Perghhhhh asyikkkk banget....

Ok ada improvement utk Kak Ngah. We all dah lama tinggalkan tricycle di Muar so that xder ler askar2 nak mengekor kalau nak shopping or pi pasar. We all nekad cabut tayar kecik kat basikal Angah so that, dia boleh belajar naik basikal roda dua. Kak Ngah kan berani dan sekarang dia dah blh bwk bicycle.
Congrats Kak Ngah...

Sunday, December 09, 2012

Melaka

On the way back to Muar we all singgah Melaka. Last 2 years we did plan to drop by tapi x jadi. Sila refer sini. So this year baru dapat bawak budak2. From Plus highway exit to Air Keroh.
1st pit stop is Tmn Mini Air Keroh.

Kita lepak dulu...

kacau dodol

mari kita rasa..dodol masih cair...










Byk lagi rumah yg we all x singgah setakat ronda bawah sbb x larat.
Sarawak n Sabah is the most yg we all nak masuk, unfortunately under construction.
Bersama penari kebudayaan


Ok 2nd pit stop Melaka Mall. Singgah utk lunch and solat.
Si Ayah berurut
Si anak main keta

Line clear.... yeah.... ibu sempat shopping n dpt rembat 1 blouse.. I loikeeeee!

Ok next stop and last is Bandar Hilir...... kat sini lama sket sbb mcm2 we all lawat, kapal dagang masuk dlm tgk isi perut dia, pusing2 naik beca, A Famosa n Menara Taming Sari ( is a must place to ride. Best sgt dpt menikmati pemandangan Melaka dr aras ketinggian dunno ? meter) My hubby is not like this kind of actvt, so he is the antara makhluk tuhan yg tidak dpt menikmati keindahan ini. I don't thik he will pening or muntah2 mcm we all naik roller coaster kat Genting. Tapi dia x confident so bye bye jek.... abg tunggu bawah,we all anak beranak naik.
 




Menara Taming Sari....
Dari dalam menara


Cantikkan....
 
View dari beca..dengo lagu 80's

Flower.....so gegirl....

Hero hindustan ku..ekekekekek
Dekat meriam pun nak feeling ker?


Model batu bata....ekekeke


Gegirls....
My wish list after that ialah nak naik boat menyusuri Sg Melaka dekat town after maghrib, tapi sbb x larat we all terus balik Muo.

Thursday, December 06, 2012

Damia 7 yrs

Today is Kak Ngah's bday, 5th Dec. Remind me for so many times to buy her Indulgence Choc Cake from Secret Recipe.
We had dinner outside to celebrate her bday but sadly no cake. The traffic was so bad and hujan some more. Nantila Kak Ngah, x esok, lusa ibu belikan kek ya.
bday girl merajuk no cake
Kak Ngah behave baru beli kek....jek sket dah ok


Kita makan dulu...
Arif punya...


Hakim....ganu kite....(their cousin)

Faiz @ bibik ..gomo klate gomo...
(their cousin)


Pengawal ku..always berebut nak duk sebelah ibu...

bereh bos.....











OK kek nie dibeli pada 6 dec means sehari selepas bday Kak Ngah @ Damia.

Actually ada 7 lilin, tapi malas nak menyemak kita letak 1 means kak Ngah darjah 1