Friday, August 30, 2013

bday boys

Hello world. We are happy family.
The 2 boys in the family is becoming tua another year. The big bos Nik Abdul Aziz and the small bos in the family yang manja giler, Nik Abdul Arif. Ayah on 19 Aug n adik Arif on 29. Indulgence cake frm secret recipe @ Ara Damansara. Cantik giler deco kedai n the serounding area.... Kalau buat filem romantik blh feeling kut.....Anyway the big boy xder dlm nie tunggu kat keta la kan. Waktu nie nak masuk maghrib so rushing la.

over x saya? 
View dr dlm kedai....


Utk take away kena naik tingkat atas, tapi kalau nak dine in blh pilih atas atau bawah. The view is so nice.

Thursday, August 29, 2013

Duit raya

Berapa dapat duit raya tahun ni? Itulah soalan wajib setiap kali raya. Anak2 ibu pun sama suka kutip duit raya. Ikutkan tiap tahun along paling byk lepas dicampur duit raya dari ayah. Sebabnya along rajin puasa.
Setiap tahun lepas raya ibu akan simpan duit masing-masing dalam bank. Paling selamat dlm SSPN, atleast blh deduct income tax. Tahun ni adakelainan sikit. Masa pergi shoping last weekend, masing-masing boleh bawa duit tapi belanja tak lebih dari RM20. Saja nak bagi feel shopping duit sendiri. Angah n adik bawa semua duit raya,along paling kedekut ordgn kata lain jimat, x bawa duit raya tapi bawa duit tabung dalam RM20+. Pilih barang sendiri n bayar sendiri. We go to daiso each item RM5.






Monday, August 26, 2013

cycling

I still remember those day when i learned how to cycle with old style bicycle. Jatuh bangun n cycle again sampai teror. The old style bicycle yg ada palang tengah2, wonder kenapa harus ada palang, takat nak duduk sure sakit bontot. Maybe old people dulu sangkut something like kelapa and bungkusan baju kat palang tu.

Since kita nie kecil n ketot masa nak cycle harusla menyenget sbb ada palang. Janji boleh balance n kayuh sampai tonggang tonggeng. N well done blh naik basikal.  Naik remaja learn to ride motorbike plak.

So utk anak, ibu bg syarat sapa nak naik n belajar motor harus pandai naik basikal. Angah yg berpewatakan ganas darjah 1 dah pandai naik. She learned by watching her cousin how to balance. Since basikal ada di kg, time cuti kena lenjan so we cabut tayar sokongan.
Semua org jealous tgk angah dah pandai bawa basikal.

This year bila adik 5 yrs n along 10 yrs, kita cabut tayar sokongan utk arif plak. Ibu cabar adik utk lebih berani since adik adalah boy. Harus lbh cekal. Cuti bulan puasa dlm 2 minggu nak raya kita blk Muar. Bawa basikal ke kedai buang tayar sokongan, pasang loceng n cagak aka tongkat basikal. Arif practice yek2 tapi still dia ada jatuh2. Masa cuyi syawal,dia practice lg n dia dah blh balance....lama2.yeayyyyyy syabas adik.5 thn dah blh bawa basikal...good boy
Along yg tercabar pun beranikan diri. Basikal yg asal milik along for her 3rd yr bday dah dipindah milik ke kak ngah kesian kena lenjan kat along. Hasil berbaloi....semua anak ibu dah pandai naik basikal. Good 4 all.

 
nie masih learn dah frust sgt gangnam terus. Yg melintas laju angah yg dah memang expert....

 
Along n Arif

Sunday, August 18, 2013

raya 2013 part ll


Macam dicerita sebelum nie, aktiviti di muar beraya n marhaban. Rumah atuk mak marhaban raya ke 5 rumah no 4. Bermakna masih awal pagi, so we decided prepare breakfast n air teh. Roti + telur yg dihancurkan + sosej potong kecil n mayonis. Simple jek senang. Again lupa nak snap gambar. Kami follow marhaban kaum wanita hari 1 n ke2 jek.

Gambar marhaban di salah sebuah rumah di kg. Sudah moden lg selesa. Hidangan pula buah-buahan segar sesuai dgn cuaca.

Aktiviti ptg utk buang lemak dlm badan ialah angkut tanah guna pongkes n kereta tolak ke belakang rumah atuk. Projek terbaru nak pindahkan ampaian dr tepi rumah ke belakang. Mudah utk cik ujie sidai baju pagi-pagi. Angah n along ringan tulang tolong ayah angkut tanah.

Adik arif plak sibuk bermain dgn ayam bersama cik ayu selain naik basikal. Cuti raya kali nie bermakna buat adik arif n along sbb buat pertama kalinya dia org berjaya bawa basikal tayar dua. Angah pandai bawa since darjah 1,arif 5 thn dah pandai n along darjah 4 br boleh. Okla alasan along masa dia kecil basikal tergantung di rumah pj. So xder masa nak practice. Pepehal anak ibu semua dah pandai naik basikal, congrats to all.


pagi rabu ibu plan nak petik kangkung yg ayah dah tanam belakang rumah n msk goreng belacan. Bila makan mmg si ayah puji sbb terasa kesegaranya.... nie la dia bila berjasa kpd tanah......


Friday, August 16, 2013

raya 2013

Tahun ini kami celebrate raya at kelantan first then baru balik Muar. Ibu n ayah ambil cuti sehari sebelum raya. Lepas balik kerja on tuesday siap2 tapau bekalan we move to the east. Jalan ok but after iftar the traffic slow moving frm bentong to raub.
We all singgah kedai makan utk makan sbb buka puasa dlm kereta makan yg ringan2.
Kabus tebal diwaktu pagi semasa sampai
Sampai di kg lepas subuh. After berehat we all pi kuala krai utk borong some brg raya di saat akhir. Singgah di stesen keretapi k.krai utk solat dan berbuka di kedai.
Posing cket. Anak2 tinggal umah MIL
tema raya thn ni adalah purple. Susahnya nak ambil gambar satu family esp adik arif. Nak ambik gambar anak pun payah. Arif nak dengan angah jek. Arif nie nak kena rotan nie. Makin nakal dia. Sempat mtk atuk che sembur aka tiup bio baik sikit.






Anak dan ibu



 aktvt we did at kelantan. Semua pakat kutip duit walaupun bdk kecik beri sumbangan dr hasil duit raya walau sekecil rm1 diterima. Hasil kutipan kami beli ayam dlm 11 ekor utk dibakar mlm raya ke 3 Cucu cicit atuk che mmg ramai. Kalau mkn mmg mcm kenduri. Tapi terlupa nak ambil gambar la plak.

Then on 3rd raya we went back to pj .We start the journey around 5pm n sampai rumah around 2+am. The next day baru blk Muar. Aktiviti kali ni pula beraya rumah uncle or atuk for the kids. Marhaban lelaki dah settle,tapi marhaban perempuan start on Monday. Along n mia seronok join marhaban nak tau sbb apa?sbb blh mkn mcm2.

Tuesday, August 06, 2013

rambut raya

Bawa adik arif gunting rambut di subang parade.

Okla raya lagi beberapa hari sahaja lagi. Tahun ini kami akan balik Kuala Krai dahulu, then selang beberapa hari baru balik Muar. Macam biasa setiap tahun both kampung akan balik cumanya which area akan beraya dahulu so to be fair rotate.

aya tahun ni tak buat kuih almond london. So pakat beli la. As at today angah ponteng 5 hr puasa. So much improve compare to last year cuma sehari. Kuih samprit yg dibelinya dah hbs makan. Nex kuih idaman angah bahulu,tp ibu x beli lg

Masa ibu type ini kami on the way blk kg krai. Mlm akhir puasa jln msh ok sbb raya thn ni dah berperingkat org blk esp guru yg cutinya 2minggu. Tak pasal2 nursery pun tutup. Nasib baik along n angah blh jaga adik arif waktu ibu n ayah kerja. Okla nak lelap sebentar sementara ayah drive n msh segar.