Wednesday, December 21, 2016

Khatan 2


Arif asyik tanya kenapa tak sunatkan dia masa baby macam Along dan Angah so that dia tak perlu rasa sakit. Hai Arif, kalau ikut hati ibu ni, Arif kena sunat bila dah besar macam yang ayah n che Ajib or orang dulu-dulu buat. Tapi disebabkan adik beriya yang nak sunat so tadahla ya.

Ayah memilih sunat jenis alisclamp. Dia dapat advice from his friend kerana katanya mudah dari segi penjagaan. Sunat jenis clamp ada 2, samada alisclamp atau smartclamp. Tak tau sangat perbezaannya tapi yang penting dua-dua kena clamp or ada alat akan di masukkan dalam anu lepas kulit keliling di gunting.

Beberapa hari sebelum sunat Arif makan puas-puas. Takut terliur orang makan sedap lepas sunat. Tarikh sunat 5 Dec 2016, iaitu hari Isnin. Ibu plan cuti seminggu untuk menjaga Arif pantang dan memasak masakan yang bersesuaian. Sampai sahaja klinik nurse suruh tukar kain then siap-siap kencing. Ibu bawakan towel kecil untuk digigit. Doktor ajak borak semua tak layan, baru nak bius dah nangis cakap tak nak sunat. Hahahaha too late Arif. Dia pegang tangan ibu tak mau lepas. Kena inject 2 kali pun menjerit lagi. Then doktor pegang tanya sakit tak? Dia kata sakit. Dr sentuh dan tak usik or tekan dia still kata sakit. Dr terus cakap tipu. Hahahah Arif-Arif...kelakarla. Si ayah duk jauh...takut darah.

Bila dah clamp doktor advice untuk makan ubat and datang next Sunday untuk buka clamp. Keluarla anak bujang ibu kesedihan kena pantang
 Dalam kereta dia ngadu sakit then sampai rumah ayah dukung. Paling sedih dan x sanggup ibu hadapi ialah first time kencing. Dia punya takut sanggup tahan lama sangat nak keluarkan air kencing pertama lepas sunat. Dia sentiasa perlukan ibu n genggam jari ibu tahan sakit sampai menggigil. Sedih ibu tapi sambil tu kena bagi semangat cium dak botak ni serta minta tuhan kurangkan sakit or pindah jekla bagi kat ibu. Lepas kencing tak boleh nak jalan so ibu dukung la hantar atas tilam. Fobia nak kencing berlarutan tapi lepas tu sakit hanya selepas dah kencing. Maybe sbb bird dia menegang n berada dalam sarung clamp.

Makan no issue sebab sedap katanya. Tapi nak makan ubat yang menjadi isu. Ubat tahan sakit sedap perisa oren so eksyen jekla dia telan. Ubat antibiotik yang berperang nak bagi. Lepas makan ubat mesti kena selit koko crunch atau air manis atau buah. Nak hilang rasa pahit katanya. Sukatan ubat pun makin kurang dari yang disyorkan. Bagi jekla dari x makan langsung.

sup ikan merah

 Arif aware a week later kena jumpa doktor untuk buka clamp. Banyak kalila tgk video youtube n takutla pula dia. Pujuk jekla takkan nak dikepit burungnya lama-lama dik oiii. On the day nak pi klinik ayah offer nak dukung Arif. Ibu confident adik boleh jalan, tapi halfway turun tangga adik ngadu pening n nak muntah. Naluri ibu macam biasa terusla dukung anak bujangnya ini. Sampai tangga terakhir ibu terlangkah n skip satu anak tangga. Terpeleot dan terus terduduk tapi sempat lepaskan arif atas lantai...sakit tak Arif sambil tangan ni pegang kaki kiri sendiri yang teramat sakit. Berpeluh menahannya tak boleh nak gambarkan kesakitan itu. Pernah jek terseliuh sebelum ni tapi tak sesakit seprti kali ini. Mintak Angah panggil ayah angkat adik masuk kereta. Terhenjut-henjut juga tahan sakit dan teruskan pi klinik excited nak buka clamp.

Kaki sakit ni sambil jalan slow sangat. Berdebar tengok adik dah start nak nangis. Padahal doktor guna nail klepper buka clamp yang macam penutup botol tu jek. Orang kata sunat clamp sakit 2 kali compare to sunat laser. Sekali masa sunat dan yang kedua masa buka clamp. Tapi rasanya bergantung macam mana nak buka clamp. Akan merasa sakit apabila doktor cuba buka sarung yang dah diselaputi kulit iaitu selepas clamp dibuka. Rupanya sarung plastik yang salut bird masih dibiarkan tergantung. Doktor kata biarla ia jatuh sendiri bila luka kering. Yang sakit bila force nak buka sarung ni. Maybe tak sesuai untuk Arif berdasarkan reaksinya yang over. Asyikla nak nangis n menjerit. Doktor advice banyakkan berendam n stop sapu gamat. Just guna baby oil untuk cepatkan penanggalan sarung plastik yang cover bird Arif.

 Ok settle masalah Arif marila ke klinik untuk check kaki ibu. Sampai jek klinik buka stokin...Ya Allah bengkak gila kaki. Doktor suspect terseliuh biasa n advice kalau masih bengkak n sakit datang jumpa untuk dapatkan rawatan lanjut ke hospital or orthopedics. Kebetulan Isnin dan Selasa cuti so berehatla di rumah orang sakit menjaga orang sakit. Masa tu teringat doa ibu masa adik sakit pindahkanla sakit anak ibu ni ke ibu. Haaa dapat dahla..hehhehe joke aside.. Along n Angah byk membantu jaga ibu dan Arif. Hari ke 3 ibu masih rasa sakit, bengkak dan lebam pun masih ada. Pi ke klinik terus dr buat reference letter ke KJMC. Makin besar pula KJMC semenjak dah byk drama berlakon di sini.


Masuk jek jumpa ortho dia terus ckp based on lebam dan pendarahan berdasarkan mata kasar memang ada patah ni tapi takpe kita xray untuk dapatkan kepastian. Relaks jek doktor tu explain n very soft spoken. Result xray doktor tunjuk dan confirm memang ada tulang kecil sambung ke jari kelingking patah. Tak citer banyak doktor kata nak pakaikan kasut khas. Dia basahkan kertas mcm kain terus dibentuk dan dibungkus ke kaki. Then dalam berapa saat kasut ajaib tu terus keras. Macam simen la. Doktor bagi mc 2 minggu. So ibu manafaatkan cuti sakit ni untuk sama-sama menjaga pantang Arif bersunat. Dengan bantuan 2 anak saudara dari kampung dapatla ringankan kerja ibu yang handicapped

Berbalik pada luka sunat Arif, sarung plastik masih tak tanggal walau dah hari ke 8. Risau pula. Si ayah call klinik n mintak advice. Set appointment untuk berjumpa dengan doktor keesokan harinya. Sebenarnya Arif ada permintaan bila dia dah recover. Kebetulan tuhan kaya bagi hadiah yang bersesuaian untuk lucky draw for company annual dinner ibu attend 2 hari sebelum Arif sunat.  Ibu dapat Toysa rus gift voucher at RM 200. Arif plan nak walkie talkie.

The  next day jumpa doktor  and the nurses semua terkejut tengok ibu dah bertongkat. Some aware ibu memang terhenjut masa buka clamp 8 hari lalu tapi tak sangka patah.  Doktor advice luka Arif makin nak kering dan dia boleh tolong nak tanggalkan sarung. Tapi disebabkan drama air mata nak start doktor advice biarla tanggal sendiri. I need more explanation kenapa kulit yang kering atas sarung tu macam nak terkopek. Adakah normal?Doktor cakap ya. Sepatutnya sarung tanggal then kulit mati akan tanggal. Rupanya utk kes Arif, kulit mati akan tanggal sekali dengan sarung. Doktor advice untuk stop sapu baby oil. Biarkan ia kering n rendam lama-lama dalam air supaya kulit kering kembang dan sarung mudah tanggal.

Balik dari klinik Arif tuntut hadiah but ayah masih kerja. We all kena cari shopping yang disable friendly n ada toys rus. Paling sesuai adalah Sunway Pyramid. Berjimba sekejap selagi masa ada sebab ayah akan ambil we all semula bila kerjanya settle. Along n Angah banyak membantu dua orang sakit ni. Hadiah dicari x jumpa tapi skutter jadi target. Harga mmg cun RM199.95. Peh mmg accurate dengan budget diberi.

kereta kontrol
Malam tu pulun la dia main dengan Angah. Tetiba Arif jerit, ibuuuuuu sambil tunjuk anunya...wahhh sarung dah 99 tercabut. Sikit jek masih terlekat sebab kulit yang mengelilingi sarung ada 1% jek lagi masih tak kering. Rupanya dia langgar basikal skutternya tapi dia tak sakit pun. Yalah kulit kering yang dah mati. Ibu nak bantu cabut yang 1% tapi Arif refuse  sebab dia masih rasa sakit. Okla tidur dulu esok pagi InsyaAllah semua tanggal.
The next morning hari ke 9 lepas clamp dibuka sarung dah tercabut tapi tergantung pada kulit mati. Lepas bangun pagi n mandi Arif sambung tidur sekejap. Misi ayahnya awal pagi pukul 5 nak gunting kulit mati tak jadi sebab Arif tersedar, ibu sambung la pula kali ni dan yehaaa berjaya. Kulit kering berbentuk o yang menyaluti sarung dah digunting dan sarung berjaya di tanggal. Arif terjaga dan terus main skutter. Yeayy tuhan bantu kita. Sikit jek lagi kulit kering yang masih tergantung. Really peringkat akhir proses recovery Arif bersunat.  Terima kasih tuhan. Tak sabar nak tunggu betul-betul kering barula Arif boleh makan macam-macam. The next day semua kulit kering dah tanggal.. anu dia dah jadi mcm budak botak...... hehehhe my kid....my man....syukur tuhanku.
sarung yang dah tercabut

Thursday, December 15, 2016

Kem Maaf 2016

Cuti panjang 2016 kali ni tiada pakej percutian indah di mana-mana hotel atau pusat peranginan sebab jadual anak-anak sibuk. Alasan ni...padahal kalau xde aktiviti x gak cuti di hotel, lepak kampung jekla anak ibu.  Macam-macam plan like kem cuti sekolah, seminar, sunat and etc ibu register for the kids.

Awal cuti sekolah bermula dan program pertama adalah Kem Maaf 2016 Memimpin Anak Alami Fitrah from good to great anjuran Rebutia Corporation Sdn Bhd di Ulu Yam Selangor. Tempatnya saja dah menarik ada sungai dan rest house, sure lots of happening activities there. The most exciting activity the kids wanted so much is flying fox n memang ada.

Hujung tahun memang musim tengkujuh agak ngeri juga untuk outdoor activity but the insctructer said they already prepare alternate plan if cuaca tak mengizinkan.
Since the kids dah pernah join another kem cuti sekolah sebelum ini tapi di tempat yang lain dan team yang lain they keep comparing between each camp.
Overall kids enjoy and Arif daripada awalnya request nak sebilik dengan kakaknya sebelum join kem, lepas balik kem terus happy n boleh uruskan diri n mix around with new friends. Kekangan Arif ialah macam mana nak tahu baju apa nak pakai, seluar mana nak matchkan dengan baju n di mana nak letak baju kotor.

Since Arif dah inform kelemahan dia, so kita prepare awal-awal dan ajar macam mana nak hadapi masalah remeh ini. Lately kita satu keluarga banyak kali pergi dobi untuk keringkan baju yang telah dibasuh di rumah sebab musim tengkujuh. So kita beli beg plastik dobi utk each one of them.

Then kita dptkan back pack yang simple each of them utk kemas baju sendiri so that they know which to wear and how many to bring base on the tentative program yang dah diberi awal. Untuk Arif kita susun baju siang and malam in different compartment n kita selitkan each baju lipat sekali with its seluar. Selepas pakai sila masukkan dalam plastik dobi except pakaian malam if tak kotor bolehla dibawa tidur.


Dia orang belajar prepare breakfast and papa bob as instructor jadi juri
Dah macam chef junior.

Aktiviti lasak seperti jungle trekking, flying fox, berakit n few lagila. Sambil jungle treking sekitar trek yang agar mencabar siap meredah sungai dan solat zuhur di kawasan lapang dan terbuka. Natural sangat. Berkayak menggunakan tayar, berenang dalam lumpur macam spa, dan bermandi manda dalam sungai. Seronoknya





Malam akhir ada persembahan dari each group dan menghias roket tapi ramai dah ngantuk dan tertidur sebab keletihan. So cutela. Pelancaran roket hari last keesokan harinya. Sebenarnya banyakla aktiviti dia org sertai macam hafazan surah ringkas sambil beraktiviti, bacaan doa dhuha, solat jemaah, treasure hunt n etc.

1 week later Along and Angah join seminar Teknik Belajar Berkesan bersama Br Izu di UIA. Program selama setengah hari diakhiri taklimat ringkas untuk parent. Memang best cara penyampaian dan cerita sebalik kejayaan Br Izu ni. Dari smart student masuk sbp cultural shock main manjang sampai pelajaran jatuh n how dia discover teknik belajar yang betul dari pelajar lain yg score n dalam masa 4 bulan dia belajar untuk menjawab SPM and the result flying colours. Ada sesi lagi details with Br Izu on 18-19 Dec tapi we have arrange different session for the kids on 18. Takpala seminar teknik belajar half day ni pun dah ok harapan ibu along n angah boleh cuba ya. Perbaiki kelemahan yang ada.

Then after that Arif bersunat pula menggunakan teknik alisclamp. Till today is recovering process. The details akan diceritakan kemudian.

Monday, December 05, 2016

khatan 1

Tahun 2016 Arif baru darjah 2 atau baru berumur 8  tahun. Daripada acah-acah ajak bersunat cuti sekolah akhir tahun akhirnya ia menjadi kenyataan. Semuanya kerana 'peer pressure'. Pernah sekali balik sekolah Arif beria-ia nak disunatkan cuti sekolah tahun ini sebab ramai kawan sekelas dah bersunat. Siap inform dia pun ngaku dah bersunat. Aishhh Arif kenapa nak tipu, kenapa nak malu tak sunat lagi. Orang dulu-dulu tingkatan baru bersunat. Budak sekarang semua advance, belajar dah advance, mainan dan gadget pun advance, sunat pun dah macam-macam cara n umur masih kecil pun dah sanggup disunatkan. Arif cakap dia malu nak ngaku dia belum sebab semua kata dah, so daripada kantoi terus nak sunat. Ibu survey few clinics n hospitals, few type and date available. Oleh sebab minggu pertama ada kem cuti sekolah so booking  sunat diminggu ke dua.

Perancangan untuk mencukur rambu Arif sehari sebelum dia bersunat, Allhamdulillah terlaksana. Niat dah lama since dia akan berpantang dalam rumah untuk beberapa hari. Cukur pertama diwaktu baby and this is the second time. Suci dan bersih seperti dilahirkan semula. Actually kita prefer botak terus. Rupanya cukur botak ada level. 0 means licin  n 1 means masih ada anak rambut halus. Untuk Arif tukang gunting recommend level 1.

Tapi sebelum pergi gunting kena carikan topi untuk Arif. Malu katanya
 Ikukan jekla n kena hurry takut empunya diri bertukar fikiran.




Doa sunat-diambil dari laman web
http://www.ibumudabijak.com/2015/01/doa-walimatul-khitan.html?m=1

Ya Allah,muliakanlah anak kami ini,
panjangkanlah umurnya, terangilah hatinya,
teguhkanlah imannya, perbaikilah amal perbuatannya,
lapangkanlah rezekinya,
dekatkanlah pada kebaikan,
dan jauhkanlah dari keburukan.
Ya Allah, kabulkanlah permohonan kami,
Redhailah keinginan kami dan
terimalah amal kebaikan kami.
Semoga Engkau melimpahkan selawat dan
salam atas junjungan Nabi Muhammad SAW,
keluarga dan para sahabatnya.
Ya Allah, sempurnakanlah kebahagiaan kami
dengan menjadikan khatan ini sebagai ibadah kepadaMu
Amin Ya Robbal Alamiin..



Saturday, December 03, 2016

anak oooh anak....

Anak pertama si Along seorang kakak yang garang dan tegas. Kebetulan dia berbadan besar dan tegap boleh jadi bodyguard untuk semua orang. Pregnant for second one after girl of 2 yrs hoping for a boy but again dapat another girl. Disebabkan terlalu mengharap boy but yang lahirnya girl sedikit sebanyak perangai si Angah ada boyish sikit. Lasak but fragile, nakal but cheeky. Tetap bersyukur dengan kurniaan Illahi.

After 2 yrs pregnant again memang x scan in detail n mmg x nampak pun kalau scan. Untill the last check up before deliver the dr said ada telur. What he meant by telur? Boy pun ada girl pun ada kut. So just calm saja n bila dr explain is a boy...rasa gembira tersenyum tapi takleh nak show sgt sbb orang yang ditunggu tidak keluar lagi.

The delivery date was on 29 Aug 2008. Mudah sikit compare to her 2 kakak tapi after the birth sakit sangat dlm perut. Maybe scar kali ke 3 ada kesan lebih. Semput juga nak meneran n Allhamdulillah tuhan maha kuasa menghadiahkan juga anak lelaki to us. Happy sangat n si kakak excited dpt adik. He is being pamperd by all of us and especially me sampai la sekarang. Terlalu manja sampai he said nak kahwin ngan ibu..n if ibu mati adik pun nak mati....amboi ayat mcm org bercinta sehidup semati.

Disebabkan tahap manjanya amat tinggi adik main terlalu banyak n belajar menjadi second option baginya. Susah untuk dapat dia duduk diam baca dalam lebih dari 10 minit. Macam-macam helah diguna untuk lepaskan diri. Macam-macam usaha juga kami buat untuk bantu like register smart reader kids dlm masa 2 bulan cuti sekolah sebelum masuk darjah satu, beli buku phonic n baca ikut level. Buku mesti ada di bilik or dalam kereta n baca atleast 1page. Dia hanya boleh membaca dalam pertengahan darjah satu. Dia join kelas linus untuk bm and math. Allhamdulillah dia lepas saringan linus  semasa pertengahan tahun darjah satu.

Sudah boleh membaca belum bermakna dia lepas untuk yang lain. Disebabkan sikap manja n malas dia kurang membaca buku. Tiap kali exam  ibu yang berdebar lebih dia rileks je. Untuk kebangsaan dia perlukan bantuan subjek matematik dan BI. Untuk kafa dia memang taram jawab sebab masih merangkak baca jawi. Now kena usaha lebih untuk adik dalam bacaan jawi n muqaddam n seterusnya ofcourse AlQuran. YA Allah permudahkan usaha kami n betulkan niat kami.....aminnnn.

Along boleh berdikari cuma banyak careless. Practise make perfect along. Angah pula banyak berborak n tak serius. If angah change, angah boleh improve a lots. U did it before angah. Adik mcm biasa penyakit m menguasai diri. Panjang akal untuk lepaskan diri. Bagus untuk survival tapi cannot always use this method adik. Banyak buruk dari baiknya. I'm watching u guys!!! (sambil dua jari tunjuk.mata sendiri then tujukan kat mata anak2)

Apapun tuhan kurniakan amanat ini untuk kita jaga dan didik. Masih banyak yg ibu dan ayah kena pelajari. Kadang-kadang kami belajar dari tindakan n perlakuan anak. Ada yang salah dari kami ada juga dari faktor lain. It is subjectif method. Ibu doakan yang terbaik untuk semua. Kita cuba usahakan yang terbaik n moga iman akan sentiasa ada dihati kita so that kita tak terpesong dalam apa juga keputusan dan tindakan yang dibuat.

Friday, September 16, 2016

cuti hari raya haji 2016

Cuti terpanjang buat tahun ini yeayyy. Kebetulan cuti kali ni bersamaan dengan cuti raya haji, cuti sekolah dan bersambung dengan cuti hari Malaysia, jadi hanya perlu apply 3 hari annual leave terus dapat seminggu cuti. Yang paling best kawan satu office ayah kahwin di Kota Bharu pada raya ke 3. So alang-alang balik Krai, kami plan bermalam di KB untuk attend wedding n also jalan-jalan di KB.

First time in my life beraya di rumah MIL memasak masakan jawa iaitu kuah lodeh. Typical Kelantanese biasanya akan makan ketupat or nasi impit with kuah kacang yang manis. Mula agak was-was nak masak, tapi sebab husband sendiri bagi green light n one of my SIL pun dah pernah makan lontong sebelum ni n dia ok dengan masakan luar, so apalagi kita pun sinsing lengan la....lauk tambahan lain ialah ayam masak merah.

Disebabkan tiada kuih raya disediakan, so pencuci mulut kita masak kek batik dua loyang.
My SIL masak kuah kacang n lengkong or agar-agar santan. Okla tambahan untuk hidangan raya. MIL upah jiran untuk buat tapai pulut n another SIL bawa kek gula hangus n  few kerepek as kudapan. So lengkaplah atas meja we all di hari raya haji. After solat raya haji kaum lelaki sibuk lapah daging korban.

3hari 2 malam di KB kami stay di Guest House Kota Bharu yang strategik dan selesa. Jalan kaki ke Pasar Khadijah memang dekat.

kami sewa satu bilik yang muat 5 beranak.  Disediakan toto tambahan if katil x cukup.

Sempat juga singgah di Pengkalan Kubor untuk membeli mangkuk correle idamanku. We all sampai di sana gate dah tutup kastam x allow kereta go through tapi dia advise utk parking kereta n jalan kaki. Another few minutes kedai nak tutup means near to 6pm kami pun berpecah. The kids n ayah cari coklat n me alone cari mangkuk idamanku si corelle. Yeay dpt yg latest design setakat 3 mangkuk.

Okla kumpul pelan-pelan. Rumah pun kecil tak de tempat nak letak. Few years back masa zaman along kecil pernahla pergi ke Rantau Panjang. At that time dpt beli periuk kukus cap buaya pun dah kira best. N now the periuk dah berada di Muo kasi dekat mak.  This year first time dapat bawak anak ber3 pi ke kawasan bebas cukai tapi sayangnya x cukup masa nak survey. Anak-anak memang dah lama ajak ke Langkawi nak rembat coklat esp Daim, dapat  beli dekat sini pun dah macam orang tak betul....pelik dia org ayah sporting beli jajan banyak-banyak. Bersyukurla anak-anak. Ada rezeki lagi kita jalan-jalan ya.

Sempat juga makan nasi bungkus air dingin yg pure n segar di sini dibeli khas oleh mak saudara hubby di Tumpat. Kalau kat PJ dijual dlm RM5, di KB setakat RM2.20. Pendek kata kalau jalan di KB takkan lapar la. Ramai peniaga menjual makanan dari  sarapan pagi sampaila ke malam. Memang dia org suka berniaga so siapa pandai n rajin boleh survive.
Last day at KB we all jalan kaki ke kawasan bandar cari sarapan n ambil gambar di sepanjang mural yang dilukis indah.








Then si ayah dpt rembat 2 kurta at RM70. Before raya haji sempat belikan utk Arif size budak darjah 2 sehelai at Rm69. Dekat KB si ayah blh dpt 2 pasang at the same price....ohhh my. Sempat juga rembat jubah batik size xxl utk Along sehelai. Macam nak beli for me tapi sayang pula duit sehelai at RM180+ baik beli emas....(tak jadi beli gak-dok survey saja). Tapi takut nyesal or terkilan belila blouse batik for me sehelai n angah sehelai. Jadila buat kenang-kenangan. Arif dapat topi askar n pistol lastik getah yg unix. Okla everybody puas hati.
We will going back malam Sabtu cos we will attend another wedding on Saturday at KL. My officemate punya turn pula. MIL sibuk packing lempuk durian utk kami bawa as ole-ole.

Cut
Seminggu rasa tak cukup gak sebab tak puas. Di Pengkalan Kubor terserempak dengan ex officemate yang dah bersara....jeles tengok dia jalan sana sini...nila dia ...bila sekolah rasa nak kerja. Bila kerja rasa nak berhenti....manusia tak pernah puas...... YaAllah cukupkan lah bagi kami....amiiinnnn

quarterly update

Penyakit postpone dah dtg balik. Setiap kali nak post cerita mesti onhold end up terus lupa or tak jadi. Dah mcm quarterly update je ni. Blog as part of kids journal plan asalnya. Satu hari nanti bila flash back akan menjadi kenangan terindah buat semua. Tapi bila dah jarang update ni n tetiba ada masa nak update tapi dah lupa sequence susah la pula. Ok takpe i'll update apa yang ingat n apa yang boleh. Last month all pictures dalam handphone dah terdelete. All and without warning n tak sempat nak transfer to any other medium like pc ke thumbdrive ke...hard disk ke..... Masa tu baru terfikir apsal lah tak update blog n upload more pictures.
Ok let me try my best.....
Bermula dengan kenangan terindah raya 2016. Turn Muo dulu baru Krai. Tak lama dekat each kg sbb kena bahagi dua. Jadila dari tak ada.

Salah satu aim ibu utk cungkil kelebihan or trigger the kids to show their talent or maybe can switch cara dia org utk lebih minat dalam pencarian ilmu atau pembelajaran or paling tidak memenuhi aktiviti cuti cara bermanafaat is masuk kelas memanah. Hanya Angah dan Arif yang join. Along punya favorite activity buat masa ni is yg mana related to food and bed sahaja.....hehhehe along ibu cabar along.
Kelas memanah mulanya seminggu sekali tapi now depends pada guru yang mengajar. Some time kelas utk Angah n Arif dibuat sekali dengan kem memanah... sometime kelas terus cancel. Is ok janji anak ibu enjoy....

Last month bday Arif n si ayah. Indulgence secret recipe tetap menjadi pujaan hatinya. Kita beli kek on 31 August sbb nak tunggu holiday. On the same day before beli kek kita pakat naik lrt utk ke dataran celebrate merdeka sbb nak tgk merdeka parade.

Disebabkan Arif suka sangat dengan kerjaya seperti polis, bomba dan askar. So perbarisan merdeka ni memang sesuai untuk dia. Jentera berat dan uniform askar yang tak pernah nampak menjadi perhatian orang ramai. Happy merdeka day Malaysia...semoga Malaysia terus aman dan maju.



Sunday, June 05, 2016

balik kg n mid term school break 2016

Ok this is compilation album...ops jangan perasan compilation post since dah lama x blog. Macamkan ada anak kecil xleh n x dan nak blog. Ada some moment i had forgotten. Sian anak ibu this blog is for you all so that one day if my memory flies away you may walkthrough this online album and remember each moment. X semua yg ibu ingat even now what else in the future. Come and enjoy every moment we have now and give me the best post so that i can share it with ur future.

We went back to Muar first during labour day. Kebetulan atuk mak dah lama ajak buat tahlil arwah utk atuk aaaa aka my beloved late father. Me as pemalas daughter mcm biasa mtk abang di kampung arrange for his friend upah masak utk kami. Just name the menu and on the kenduri day before maghrib the food was delivered. I wish i can eat kuih kuaci yg biasa ditempah dr kg, unfortunately dia org tak buat this time. Sedap sangat n comel2 kuihnya. End up we ordered kuih frm the same caterer and some kuih came frm my aunties and uncles. Thanks to all. Few days dekat Muar we bawa atuk mak jenjalan makan. As usual mak makan tak banyak tapi takpala dari terperuk dalam rumah.
Breakfast lepas melawat kubur atuk aaa
secret recipe

During mid term school break pula we went back to Krai. Ajak MIL or atuk che join us ke Kota Bharu but she refused to follow... tak cekak or tak larat katanya. Pergi KB utk attend my  matrix n uni friend kahwin n at the same time jenjalan mkn angin. My 1st time  pergi KB for shopping was before we get married. Masa tu together with SIL cari baju hantaran n gelang for hantaran too. It was in 2002 and now 2016, with 3 kids baru berjaya menapak balik di KB. X puas because we stay only for 1 night at Perdana Hotel. Dah lama x stay hotel with kids. The last we had was 2 yrs ago di JB with atuk aaa utk sent him to hospital Tun Aminah JB. 
Di KB we all sempat singgah di PCB n wakaf Che Yeh. Ambil cuti tak lama n takut kids x puas main dengan cousin so we went back to Krai the next day tapi singgah sekejap di Pasir Mas kampung asal my hubby sbb ada sedikit urusan.


Few days cuti sekolah and before fasting i registered the kids to camp on 1st June. Tapikan due to my memory, kesibukan and kelangkabut i missed the date. The kids already pack tetiba malam 2nd June baru realise semalam sepatutnya kita pergi. Eiii kau dah kenapa?? Penyakit nyanyuk dah hinggap ni. Mlm tu juga google and i found ada lg summer camp yg 2 hari 3 malam with lots of pengisian like zikir munajat, jungle trekking, flying fox, pengurusan masa, ceramah agama, solat n fardu ain n etc. I register mlm 2nd June tu juga and the camp start 2June register at 3 pm - 4june at 2pm. Giler last minute decision. Register via phone after 11pm nasib baik organizer layan walau last minute but the kids already went to bed. Means dia org x aware they still have chance to go to another camp.


The next day, before going to office i wrote a note to them to pack more cloths since this camp will have more outdoor activities and they will stay longer than the earliest camp that we have missed ( okla admit i...me..or ibu yg terlupa). I gave them the tentative schedule to plan for. Sampai office o apply for half day EL sbb nak send them. Tgh before balik rumah  singgah to clinic to get some medicine sbb i got batuk n selsema for a week. Somemore  work in aircond...rasa seram sejuk mcm nak demam. Managed to get MC yeay...sesia jek kerja for the 1st half day khamis tu..xpeler atleast some report jalan.

Balik jek rumah the kids excited cepatla nak pergi camp ni...register dah start. Eh eh over la plak nak tinggal ibu n ayah. The camp at Nur Bukit Unggul resort and x susah pun cari nowadays dah ada GPS. x risau utk Along n angah but bit risau utk Arif. Sampai sana he start his tantrum xnak join. Banyak cantekkkk ibu dah bayar n ibu pesan to the instructor yg ini manja pls look after him. He said no worry we have abg Halim utk handle bebudak yg manja.
Along n angah steady..si baju kuning lari
x mau join....ekkekek so manja

Peluk cium n tinggalkan the kids to have fun there. We all singgah tepi jalan mkn durian.


On Saturday, ambil the kids so rindu...memasing muka merah n hitam mcm udang kena panas.... salam peluk cium.. n yes they have fun. Along cuma complaint dia x larat jungle trekking rasa nak pitam n muntah. Takpela along bleh kurus apa.... hehhe wonder mcm mana along berjaya lps flying fox dengan berat bdn dia tu. They cerita semua moment they have, baring atas lumpur la..kena gigit pacat la....makan daun tongkat ali yg pahitla... berlakon in the group utk mlm apresiasi seni islam.

Okla atleast terisi cuti sekolah kali ni. Overall they love it and willing to join for any other future activity. Good job ibu.

Afterward we hibernate balik ya sbb puasa akan start esok hari... Yeay ramadhan tiba....ahlan Wa sahlan ya Ramadhan...

Anyway ibu terharu dengan warkah anak-anak ibu wrote during the camp. Adik paling win..so simple d and b masih x kenal..... good job all. Ibu doakan anak-anak ibu akan jadi anak yg soleh n soleha di berkati hidup dunia akhirat...... aminn