Sunday, February 17, 2013

sira labu

I've been married with my beloved husband a Kelantan man more than 10 years and have learn so many things abt their culture and food. The most easiest kuih is cek mek molek. Biasanya akan dibuat utk buka puasa. Dah few times involve and attend wedding ceremony I notice for appetizer the served something sweet like bubur kacang or manisan.

During recent Yuh's wedding my MIL sempat simpan 2 biji labu baki dari manisan yg dibuat or they called it sira labu. So masa nak balik MILsiap pesan my hubby suka and buatla utk dia. Wahhhh ngakk ngerti aku... nampak mcm senang tapi kalau x sedap.....gi mana? So I cut and bring back half only, beso wow kalau cinderella ada sure nak simpan utk jadi kereta roda and my another SIL yg sama2 nak balik dah abis cuti ambil sebiji, dia terror xper la..... My hubby siap inform kat akak dia...entah buat ke x nie.... Wah....suka2 ati nak ngadu domba ya....... Apalagi menuntut jap ngan MIL and SIL.... Mcm2 dia org inform step by step....tapikan knowing me yg memory low nie mmg x ingat sangat la... Yg ku ingat kalau x jadi kita buat pengat jekla..... akakakakak. Dia org x ketawa ok...... So seriousla nie nak kene buatkan manisan untuk anak lelaki or adik lelaki dia org yg sorang nie.....My hubby is the only and last son from her 4 sis. So imagine camna dia org layan dia....

So dah balik umah pepehal simpan dlm fridge jek dulu....tunggu weekend. So semalam I kupas kulit and rendam dengan kapur yg mmg dah dibekalkan juga dari kg. Wonder la kapur ni dibuat daripada apa? Katanya utk menjadikan labu yg kita rebus nie nanti x lembik sgt. Rasanya kalau kuih kasui pun kene buh kapur...Makan sirih pun guna kapur jugak kut...Entahla. Kapur tulis I tau la.Satu hari sure jadi bahan artifak kapur tulis nie sbb sekarang semua dah guna marker pen. Nanti murid-murid semua tak kenal kapur? Papan hitam/hijau? Pe citer pasal kapur plak nie.


Potong labu...

x kingat kene rendam byk mana itu kapur n bapa lama...wuaaaaaa...

So kasi hantam ikut logik fikiran. Lepas rendam dlm setengah jom kut, basuh bersih2. Lepas tu rebus labu n gula kabung. Yg different masa majlis kahwin kali nie manisan ditambah dengan ibu santan yg lemak. So kombinasi antara manis and lemak and presentation yg menarik itula menjadi bualan. So dahla x terror tetiba nak kene buat sekali ngan santan ingat menjadi?


Hantam sajala labu.....
So end up itu ler rupanya. Rasa mmg ada...cuma gula tu x pekat sgt. takutla manis sgt nanti menyengat jek rasanya tapi bab santan x berapa jadi.... so biolah si luncai terjun dengan labu-labunya.....

No comments: