Sunday, December 08, 2013

ubi getuk

Sapa tau ubi getuk tu apa? Rasa semua tahu cuma sebutan mungkin berbeza ikut kawasan. Biasa kita makan ubi rebus, goreng or lepat ubi. Tapi macam-ma am blh dibuat juga likes tapai and so on.

Ubi getuk or ketuk ni biasanya orang jawa yang panggil untuk ubi rebus yg dilenyek n digaul dgn kelapa parut, gula n garam. Pastu kita tekan2  n buh dlm loyang n potong bentuk kuih. Ada org uli2 n gentel2 bentuk bebola. Ada juga yang goreng baru makan. Version yang dlm loyang tak payah goreng sbb ubi dah masak. Ermmmm sedapnyer kalau makan sama kopi panas.

Baru nie masa blk kg sempat buat sbb ada stok ubi dibawa dr Pasir Mas. MIL was frm Pasir Mas and my hubby mmg dibesarkan there. Tp the family moved to Krai n stay there. Dengar cerita my husband is the 1st child lahir di kg Krai sbb MIL n FIL ant org terawal yg sama2 buka kg di Krai. Parent inlaw buka kg di Krai ambil masa sbb hutan belukar so my hubby stay with sis and sekolah di Pasir Mas. Bila kg krai dah ready barula they all united.

Okla xyah melalut mari tgk ubi getuk versi si jawa ini.
Kupas n rebus. Buh garamla utk bagi rasa.




Lenyek dgn alu lesung.
Makan ni pun sedap. Ubi rebus kan sedap
Dah lenyek lg sedap main telan jek.

Masuk kelapa perut yg dah digaul ngan gula n garam sikit

Gaul lagi bg sebati. 

Lps lenyek n sebati mskkan dlm bekas or loyang. Disbbkan x jumpa loyang buh jekla atas dulang n naikkan sendiri. Then potongla mcm kek.


No comments: