Saturday, April 09, 2016

cuti march 2016

Event yg dah lepas and should be posted earlier tapi as usual always nak tangguh atlast tak buat. Cuti penggal pertama persekolahan March lepas we went back to Krai sebab dah lama tak blk. 1st day arrived was in early morning. Kabus tebal and the wheather was so cold. Memang nyaman.
Few days after that cuaca jd normal n panas. My MIL loves gardening. She berkebun tanam sayur dari pagi and balik lunch time. I will prepare ala kadar lunch or dinner. In between layan kerenah anak n anak buah bersama. We did some projek masak2 together n also went to wedding ceremony.
coselaw
 bakar ayam

The kids sempat mandi sungai with their cousins 2 times. Malas nak bagi yg 2nd time takut they lupa jaga diri asyik terjerit-jerit excited, but they were smart enough to make my heart melted away. Okla kasi can mandi 2nd time but the older look after the younger.

One day before we went back to PJ barula me naik ke kebun n menyibuk melihat sayuran hijauan MIL n her cucu tanam. Some hasil they sold dekat kedai runcit n dptla sikit buat belanja. If orang tua yg dah bongkok pun larat panjat bukit bercucuk tanam keluarkan peluh sambil exercise cari duit tambahan yang muda dok saja malas nak usaha kalau tak terasa tak tahula kan. Semua orang kena usaha nak dapatkan sesuatu. Rezeki itu tak datang sendiri kalau kita tak usaha. Cekal sungguh MIL n anak saudara buat kebun ni jadi terang n penuh dengan sayur. Siap ada pondok untuk berehat n tong air untuk siram pokok. Since kebun atas bukit nampakla pemandangan half of the kampung




On the last day tu juga Along sempat belajar motor with her cousin. Disebabkan Alonh ni besar so dia kena bawak sendiri without ada orang duduk dibelakang. As long as she knows how to start, masuk gear and control minyak, bawa la sendiri di padang yang luas. Tak puas katanya next balik kampung nak belajar lagi. Disebabkan cuaca yg panas melanda Malaysia maka makin hitamla wajah anak-anak ibu yang dah sedia hitam dek ke sana ke sini sepanjang berada di kampung. Ikutla nak..janji dpt rasa nikmat balik kampung. Zaman ibu kecil kat situ kampung kat situla kita duduk, tak ada istilah balik kampung dah memang kita pun duduk kampung. Unless masa raya samada kita pi beraya rumah saudara or they will come to our house ...tu.pun dekat sahaja. Mujur juga duduk di kampung sebab mak n ayah kita bukanla ada kereta nak bawa ke sana ke sini. Motor n basikal adalah pengangkutan utama kami. Ingat lagi masa kecik naik motor ramai-ramai dengan ayah. Pernah naik basikal bonceng emak n terjatuh tepi jalan. Hehehe kesian atuk mak. Kenangan....

Balik PJ bawa some jajan hasil dari kampung like timun, serai, cili, telur masin n pisang. Oh ya lupa nak inform they bela itik from anak now dah beranak pinak. Berapa kali dah sembelih itik. MIL also buat telur masin fresh dari ladang... hehehe anak n menantu tau makan aje.


No comments: